100 jaar Astrid Lindgren
 

Inleiding

Als Astrid Lindgren nu nog zou leven, zou ze honderd jaar zijn geworden. En hoewel dat heel oud is, blijven veel van haar boeken toch actueel. Bovendien is er voor elke leeftijd wel een boek van haar te vinden wat aanspreekt. Bij jongere kinderen is dat Pippi Langkous en de kinderen van Bolderburen, voor oudere kinderen de Bende van de witte roos en de gebroeders Leeuwenhart.

Introductie

De soort introductie die je kiest, hangt af van welke kant je met het thema op wil en welk boek je kiest voor jouw groep. De meeste verhalen spelen zich af in Zweden en probeer daarom eerst de voorkennis van de kinderen over zweden te activeren. Wijs het land aan op de kaart (en wijs aan waar Nederland ligt), vraag of er al kinderen geweest zijn (bijv. met vakantie). Laat ook een foto zien van Astrid Lindgren. Kinderen worden zich zo bewust van het feit dat er iemand is die het boek geschreven heeft en kleuters vinden het vaak heel leuk om zo’n foto te zien.

Boeken

   · Pippi Langkous

   · Karlson van het dak

   · Ronja de roversdochter

   · De gebroeders Leeuwenhart

   · Sprookjes van Astrid Lindgren

   · De bende van de witte roos

   · Lotta in de kabaalstraat

   · Spaghetti met een schaar

   · Samen op het eiland zeekraai

   · Michiel van de hazelhoeve

   · De kinderen van de bolderburen

   · Mio, mijn Mio

   · Madieke van het rode huis

   · Rasmus de landloper

   · Lotta versiert een kerstboom

   · Kijk Madieke het sneeuwt



Etalage / leeshoek

Tips

   · Veel boeken van Astrid Lindgren zijn verfilmd. Laat na het voorlezen een stukje film zien (als je het doet voordat kinderen het verhaal hebben gehoord, blijven ze met hun verbeelding vaak steken bij de film). Van Ronja is ook een musical gemaakt.

   · In Zweden is er een Astrid Lindgen-attractiepark. Zouden de kinderen n.a.v. het boek wat je hebt voorgelezen een attractie kunnen bedenken?

   · Er zijn poppen van Pippi in de handel.

   · De Astrid Lindgren site.

   · De Koninklijke Bibliotheek.